VÝROBA KOZÍCH SÝRŮ

Jedna koza nadojí za den asi 3 litry mléka (s tučností 3%). Na výrobu 1kg sýra je potřeba 10l mléka. Po nadojení se mléko zahřeje na dobu 30 sekund na teplotu 70 stupňů Celsia. Tím se mléko pasteruje - zničí se v něm nežádoucí zárodky.
Takto upravené mléko se vysráží pomocí sýřeniny na tužší hmotu, podobnou tvarohu. Sýřenina je buď přírodní sušený rozemletý žaludek mláďat savců (telete, kůzlete), nebo je připravená synteticky. Do takto vysrážené hmoty se může přidat různé koření, česnek, bylinky apod. (podle druhu sýra) a plní se do formiček, které mají na spodní straně otvory, aby mohla vytékat syrovátka.
Syrovátka je vedlejší produkt při výrobě sýrů. Je ji možno používat na pití nebo na obklady - má léčebné účinky, nebo se přidává ke krmení prasatům. Ve formičkách sýr odkapává asi 6 hodin. Sýry se konzumují čerstvé nebo se nechávají zrát. Doba zrání je několik měsíců až dva roky. Dalšími z výrobků jsou tvaroh a máslo.