Home Kozí medicína

KOZÍ MLÉKO V MEDICÍNĚ

Zkušení lékaři a odborníci na výživu stále litují, že u nás upadl již po 1. světové válce chov koz. Ve všech dobách byla koza pomocnicí proti nemocem. Kozí mléko bylo domácím prostředkem při léčení plicních onemocnění dětí i dospělých, používalo se i v léčebnách tuberkulózy. V současné době, na podkladě výzkumů, nabývá kozí mléko na důležitosti v medicíně i v přírodním léčitelství.
Kozí mléko omlazuje a chrání tělo
Kozí mléko je biologicky velmi významná tekutina, která má odlišné složení než kravské mléko. Obsahuje vysoce hodnotné bílkoviny (kasein, albumin, globulin), velmi hodnotné a lehce stravitelné tuky, minerální soli Ca, K, Mg, Na, P, stopové prvky Cu, Zn, Mn, Ti, Cr, relativně málo Fe, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E, kyselinu listovou, osm enzymů (především čerstvě nadojené mléko). Složení kozího mléka způsobuje, že při jeho konzumaci je naše tělo chráněno před škodlivými vlivy životního prostředí a celou řadou nemocí.
Ukázalo se, že je přírodním lékem pro nervovou soustavu, jeho pravidelné používání vede k odstranění nervových poruch. Může odstraňovat i důsledky stresu, úzkosti a poruch koncentrace. Proto švýcarští odborníci z oboru výživy zdůrazňují, že kozí mléko je ideální nápoj k snídani pro děti i dospělé, jako přísun tělesné a duševní síly, kterou v každodenním životě potřebujeme.Kozí mléko může potlačit i velmi tvrdošíjné onemocnění kůže. Na mnoha kožních klinikách v zahraničí se používá proti zarudlosti a zvlášť úporným vyrážkám, působí pozitivně i na žaludek a střeva.
Kozí mléko jako preventivní prostředek proti rakovině
Jsou oprávněné domněnky, že kozí mléko by mohlo sehrát aktivní roli v prevenci rakoviny. Výsledky dlouholetého výzkumu ukazují, že lze v tomto směru pozorovat zajímavé biologické přednosti kozího organizmu. Před deseti lety bylo prokázáno, že kozy nikdy neonemocní rakovinou, musí tedy být něco, co kozí buňky chrání.
Tohoto poznatku využil prof. K. H. Wagner z univerzity v Giesenu k zahájení pokusů, kterými chtěl prozkoumat vliv kozího mléka na lidský organismus. Nemocní rakovinou, kteří mléko pravidelně pili, se cítili velmi dobře. Podobné pokusy ve Francii prokázaly, že se snížilo riziko nového propuknutí nemoci u operovaných pacientů.
Zajímavé jsou i výsledky pokusů na krysách s rakovinou v USA a Německu. U zvířat krmených kozím mlékem se příznaky nemoci každým dnem zmenšovaly. Z toho samozřejmě nevyvozují vědci jednoznačné závěry, že by kozí mléko bylo lékem proti rakovině. Ale je jasné, že složení kozího mléka prokazatelně působí na výstavbu a obnovu buněk a že kozí mléko pravidelně užívané chrání naše buňky před škodlivými vlivy.
Tajemství se jmenuje Ubichon
Přesné analýzy čerstvého kozího mléka, ke kterého se vyrábí koncentrát pro medicínské účely, prokázaly, že obsahuje nejen mastné kyseliny chránící buňku, ale také skupinu látek, která možná jednoho dne ozřejmí, proč kozy nemohou onemocnět rakovinou. Ty jsou sice obsaženy i v jiných druzích mléka, ale nikde v tak vysokých koncentracích a kombinacích jako v kozím. Do této skupiny patří substance, které dali název UBICHON 50. Je odpovědná za bezporuchovou látkovou výměnu v buňce, udržuje buňku déle při životě. Obsahuje velké množství atomů uhlíku, které působí jako přírodní ochranná látka, aktivující jednotlivé buňky. Ubichon je schopen chránit lidskou buňku před předčasným odumřením a proto lze kozí mléko doporučit jako geriatrikum.
Kozí máslo proti revmatismu a artrózám
Kozí máslo, od přírody zcela bílé, mělo pro chudé lidi v minulém století velký význam. Dnes je odborníky na výživu velmi ceněno, protože obsahuje mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují činnost jater (kyselina kaprinová, kaprylová, laurinová, strearinová, palmitová, kefalin a lecitin).
Již Kleopatra znala kozí máslo jako elixír krásy a zdraví. Řecký lékař Hipokrates napsal o kozím másle a mléce mnoho pojednání. Starším lidem, kteří měli potíže s nohami, předepisoval kozí máslo. Ve středověku byli mniši některých klášterů ve Švýcarsku známi tím, že ošetřovali zesláblé údy a záda kozím máslem, do kterého přidávali řadu alpských bylin, které účinek ještě zesilovaly. Byl to olej z tymiánu, jalovce, rozmarýnu, vavřínu a modřínu. Vlastní působení kozího másla spočívá především v podílu mastných kyselin (84%), z nichž je nejdůležitější alkalická kyselina uhličitá. Většina antirevmatických preparátů zakládá svůj účinek právě na této kyselině.
Významní revmatologové testovali na klinice Muelheimu máslovou mast Caprisana, na skupině pacientů po dobu 4 týdnů 4x denně bez dalších léků. Aplikace byla u všech pacientů úspěšná, brzy došlo k ústupu bolestí, zlepšení pohyblivosti a zmenšení otoků. Kromě léčebných mastí se vyrábí i další preparáty – plnotučný kozomléčný šampon, pěna do koupele a kozomléčné mýdlo.
Trpíte-li revmatickými bolestmi, dnou, artrózou, změnami kostí, kloubů a vazů, máte-li potíže s páteří, bolesti v kříži, namohli jste své nohy dlouhým sportovním výkonem – pak se masírujte 4x denně kozím máslem.
Migréna
Mnoho lidí, zejména žen, trpí bolestmi hlavy, zejména migrénou. Příčiny většinou nejsou známy, proto také neexistuje lék k jejímu léčení, ale jen ke zmírnění bolestí. V poslední době se poukazuje na to, že migréna může mít alergický původ. Podle anglické lékařky M. Chaimersové byla u některých pacientů trpících migrénou zjištěna alergie na kravské mléko a po jeho nahrazení kozím se jejich stav velmi zlepšil.


Chcete-li udělat něco pro zlepšení své kondice, udržení mladosti buněk, zvýšení obranyschopnosti svého organismu, pak byste měli alespoň v určitých časových odstupech provést 3-6 týdenní kůru kozím mlékem. Doporučujeme Vám proto:
  • Vyhledejte ve své blízkosti chovatele koz, od kterého byste mohli pravidelně kupovat mléko.
  • Pijte v průběhu kůry každý den ½ litru kozího mléka
  • Velmi zdravé by bylo pít denně po dobu 14 dní ½ litru kozí syrovátky nebo jogurtu
  • Když nic z toho neseženete, obstarejte si kozí sýry. Jako kůru jezte po dobu 8 týdnů obden 100g kozího sýra, s bylinkami nebo bez, nejlépe s celozrnným chlebem.